Heb jij ook de concentratie van een goudvis?
Raak je gemakkelijk afgeleid tijdens de lessen op school? De kans is groot dat jouw antwoord hierop JA is. En weet je wat? Je bent daarin echt niet de enige. Meer dan 90% van de leerlingen is snel afgeleid, vooral als ze moeten luisteren of zelf iets moeten lezen. Is dit herkenbaar voor je? Hoe komt het dan dat we zo snel afgeleid zijn en vooral wat is er aan te doen?
Als je de titel hebt gelezen van dit blog, denk je misschien dat jouw concentratie toch veel beter moet zijn dan de concentratie van een goudvis, maar het is voor mensen heel moeilijk om even aan helemaal niets te denken. We noemen dit ‘pure concentratie’. Als we onze pure concentratietijd vergelijken met die van een goudvis, dan wint de goudvis! Een goudvis kan zich 9 seconden concentreren en een mens slechts 8 seconden. Gelukkig kunnen wij daar wel wat aan doen en een goudvis niet.
Waarom is het nu eigenlijk zo belangrijk om je te concentreren in de les en natuurlijk ook thuis? Wat is er dan zo erg aan als je niet geconcentreerd werkt? Het antwoord is simpel: concentratie is een voorwaarde om informatie die je in de les krijgt, op te nemen, te begrijpen en te onthouden. Als je niet geconcentreerd bent, dan is het heel lastig om informatie te onthouden. Je docent gaat er echter wel vanuit dat je alles wat er in de les wordt besproken begrijpt en onthoudt. Hij zal er vaak ook vragen over stellen tijdens een proefwerk.
Concentratieondermijnders liggen in en buiten de les voortdurend op de loer. Ook als je je hebt voorgenomen om goed op te letten, schieten er vaak allerlei gedachten zomaar door je heen schieten: “ Straks nog even mijn verslag afmaken, de hond uitlaten…, mail checken”. Als je je concentratie niet richt op de taak waarmee je op dat moment bezig bent, dan kun je belangrijke informatie missen en dat kan dus gevolgen hebben voor je resultaten.
Er zijn ook afleiders die van buitenaf komen, niet alleen in de les, maar vooral ook als je thuis bent.
Als je bezig bent met je huiswerk en je wordt om de paar minuten gestoord door een pop-up, het geluid van een binnenkomende e-mail of een of ander piepje op je telefoon, dan gaat het leren veel trager. Als je bezigheid echt helemaal wordt onderbroken, omdat je gaat appen of even gaat kletsen met een vriend of vriendin, dan duurt het gemiddeld zelfs 20 minuten voordat je je weer helemaal geconcentreerd bent. Als dit een paar keer per uur gebeurt, dan blijft er van je effectieve leertijd niet meer zo veel over!
Lezen en luisteren: 90% van de leerlingen is hierbij snel afgeleid
Word jij ook snel afgeleid tijdens het lezen en luisteren of behoor jij misschien bij die 10%? Waarschijnlijk niet.
En wat kun je er dan aan doen?
Als je je tijdens het lezen niet geconcentreerd bent, ga dan voor jezelf nog na of je leessnelheid en je denksnelheid wel goed op elkaar zijn afgestemd. De meeste leerlingen lezen heel langzaam, omdat ze denken dat ze het dan béter begrijpen, maar dat is een sprookje. Als je hersenen simpelweg te veel tijd over hebben om aan andere dingen te denken, dan dwalen ze af. Als je sneller leert lezen, we noemen dit ‘snellezen’ of ‘fotografisch lezen’, dan zal je concentratie stijgen en begrijp je ook beter wat je leest! Te snel lezen is natuurlijk ook niet goed. Je hersenen kunnen dan de informatie onvoldoende opnemen.
Als je tijdens in de les snel bent afgeleid omdat je docent wel heel lang aan het woord is, dan heb ik nog een andere oplossing voor je die heel goed werkt.
Ga iets doen wat heel simpel is en wat geen bewuste aandacht van je vraagt. Dat laatste is heel belangrijk. Als het namelijk wel bewuste aandacht van je vraagt, dan leidt het juist af in plaats van dat het je helpt om je aandacht beter te richten op het verhaal van de docent. Een goed voorbeeld van een simpele concentratiebooster is “doodling”. Doodles zijn kleine tekeningetjes of krabbeltjes die je maakt als je je verveelt. Misschien doe je het al wel eens. Uit een onderzoek in Amerika blijkt dat leerlingen die tijdens presentaties van die ‘nutteloze’ kleine tekeningetjes maken de informatie bijna 30 % beter konden opnemen en ook konden onthouden. Dat is toch de moeite waard om te proberen, toch?
Werkomgeving thuis
Mijn laatste advies is om thuis nog eens om je heen te kijken. Heb je een prettige en rustige werkomgeving? Ook je werkomgeving heeft invloed op je concentratie. Als je je goed voelt in je werkomgeving, dan kun je ook ontspannen en geconcentreerd werken. Zorg er dus voor dat je kamer niet één grote prullenbak is, maar zorg dat alles wat jou kan afleiden zoveel mogelijk opgeborgen. Zet ook de computer uit als je die niet nodig hebt en het allerbelangrijkste: GEEN TELEFOON OP JE KAMER!
Challenge van de week
Challenge van de week: probeer deze week eens één dag om je telefoon helemaal uit te laten. Wie is er hier de baas: jij of je telefoon?!
Bonustip van deze week: lees met je ogen en niet met je inwendige stem!
In de training Snellezen leer ik je hier alles over.
Vind je dit een nuttig artikel? Deel het dan met je vrienden.